Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z dziurką

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 4 łyżki
sos pieczeniowy 0,25 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z dziurką

Na początku ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
Ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz wybite jajko.
Ręcznie mieszamy na jednolitą masę.
W razie potrzeby, gdy ciasto będzie klejące dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Z ciasta formujemy kuleczki, spłaszczamy i robimy palcem dziurki.
Kluski wrzucamy do gotującej się wody na około 3-5 minut.
Gdy będą na wierzchu wyciągamy łyżką cedzakową.
Gorące kluski wykładamy na talerz i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 14.10.2015 19:38
pycha kluseczki
Pani Domu 26.07.2015 18:50
dobre kluski
IZABELA29 21.06.2015 11:31
pyszne kluseczki
mirosława4 17.05.2015 15:20
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak