Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z cieciorką i soczewicą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 400 g (obrane)
twaróg półtłusty 280 g
cieciorka 100 g
soczewica zielona 100 g
jajko 2
olej rzepakowy 3 łyżki
mąka ziemniaczana 100 g
sól

Porada

Podajemy polane dowolnym sosem np. pomidorowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z cieciorką i soczewicą

Cieciorkę zalewamy dzień wcześniej wodą na noc, następnie gotujemy do miękkości około 50-60 minut, osączamy. Soczewicę również gotujemy do miękkości, ale nie rozgotowujemy, osączamy na sicie. Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do gorących dodajemy twaróg, soczewicę i cieciorkę i ponownie ubijamy (jeśli wolimy delikatne kluski to proponuję ziemniaki, cieciorkę i soczewicę przecisnąć przez praskę). Następnie dodajemy jajka, olej, odrobinę soli i mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ręką na gładką masę. Na stolnicę oprószoną mąką dajemy porcje ciasta (przed każdym nałożeniem ciasta oprószamy ją mąką), formujemy wałek na średnicę około 2-3 cm, delikatnie spłaszczamy i nożem kroimy w skośne kawałki o szerokości około 2-3 cm. Gotowe wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia klusek około 3 – 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 31.03.2016 20:07
napewno smaczne
endzi
endzi 15.03.2016 09:40
Fajny przepis!
Margaretkaw 04.03.2016 09:06
Świetne danie nie tylko dla maluchów :)
barbara11561 02.03.2016 22:32
też bym chętnie po nie sięgnęła
Wiktoria29 02.03.2016 20:44
bardzo lubię kluchy więc chętnie spróbuję takich
kd045 02.03.2016 13:29
Bardzo smaczny przepis :)
ben-ka 02.03.2016 13:07
Pewnie by mi smakowały, uwielbiam wszystkie kluchy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak