Kluski z cieciorką i soczewicą

Kluski z cieciorką i soczewicą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    400 g (obrane)
  • twaróg półtłusty

    280 g
  • cieciorka

    100 g
  • soczewica zielona

    100 g
  • jajko

    2
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    100 g
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Kluski z cieciorką i soczewicą

Cieciorkę zalewamy dzień wcześniej wodą na noc, następnie gotujemy do miękkości około 50-60 minut, osączamy. Soczewicę również gotujemy do miękkości, ale nie rozgotowujemy, osączamy na sicie. Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do gorących dodajemy twaróg, soczewicę i cieciorkę i ponownie ubijamy (jeśli wolimy delikatne kluski to proponuję ziemniaki, cieciorkę i soczewicę przecisnąć przez praskę). Następnie dodajemy jajka, olej, odrobinę soli i mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ręką na gładką masę. Na stolnicę oprószoną mąką dajemy porcje ciasta (przed każdym nałożeniem ciasta oprószamy ją mąką), formujemy wałek na średnicę około 2-3 cm, delikatnie spłaszczamy i nożem kroimy w skośne kawałki o szerokości około 2-3 cm. Gotowe wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia klusek około 3 – 5 minut.

Agata B
Podajemy polane dowolnym sosem np. pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

eliza135 31.03.2016 20:07
napewno smaczne
endzi 15.03.2016 09:40
Fajny przepis!
Margaretkaw 04.03.2016 09:06
Świetne danie nie tylko dla maluchów :)
barbara11561 02.03.2016 22:32
też bym chętnie po nie sięgnęła
Wiktoria29 02.03.2016 20:44
bardzo lubię kluchy więc chętnie spróbuję takich
kd045 02.03.2016 13:29
Bardzo smaczny przepis :)
ben-ka 02.03.2016 13:07
Pewnie by mi smakowały, uwielbiam wszystkie kluchy:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat