Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski tarte

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane
mąka ziemniaczana 1 szklanka
żółtko jajek 1 sztuka
ziemniaki surowe 4 sztuki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski tarte

Kroki postępowania

1
Ugotować pół średniego garnka ziemniaków w osolonej wodzie. Potłuc ziemniaki, ostudzić aby były letnie.
Krok 1 - Kluski tarte foto
2
Obrać dodatkowo około 4 ziemniaki.
Krok 2 - Kluski tarte foto
3
Ziemniaki zetrzeć na tarce, na małych oczkach.
Krok 3 - Kluski tarte foto
4
Ze startych kartofli odcisnąć wodę.
Krok 4 - Kluski tarte foto
5
Wymieszać w misce ziemniaki (starte i potłuczone), 1 szklankę mąki ziemniaczanej i 1 żółtko. Wyrobić kluski.
Krok 5 - Kluski tarte foto
6
Kluski wrzucić do gotującej się wody. Od momentu wypłynięcia klusek gotować jeszcze około 10 minut na wolnym ogniu. Podawać gorące np. z sosem, mięsem, surówką.
Krok 6 - Kluski tarte foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak