Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie ze szpinakowym sosem.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski

ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
sól do smaku
mąka ziemniaczana
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sos

szpinak mrożony rozdrobniony 45 dag
czosnek 4 duże ząbki
masło 2 łyżki
serek mascarpone 12 dag
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
czubrica zielona lub biała 3 łyżeczki
gorąca woda niewielka ilość

Dodatkowo

sól do gotowania
olej 1 łyżka
masło 82% 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie ze szpinakowym sosem.

Jest to moja propozycja na syty i bezmięsny obiad. Tradycyjne kluski śląskie polane stopionym masełkiem, do tego bardzo aromatyczny sos ze szpinaku zagęszczony kremowym serkiem mascarpone. Polecam.

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy ,przeciskamy przez praskę i studzimy. Przestudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.

2. Z ciasta formujemy okrągłe kluseczki i robimy w nich małe wgłębienie.

3. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy lekko rumieniąc, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo będzie gorzki. Następnie dodajemy szpinak i chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody dusimy do miękkości.

4. Do uduszonego szpinaku dodajemy serek mascarpone, czubrycę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze kilka minut.

5. Kluski gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię w osolonej wodzie z olejem. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową. Masło roztapiamy.

6. Na talerze nakładamy porcje sosu, klusek, kluski polewamy stopionym masłem i podajemy. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 11.11.2016 23:25
Dziękuję:)
pestka 11.11.2016 17:16
pyszny obiad
olkaaa 11.11.2016 10:06
ciekawy pomysł
Habibi 11.11.2016 08:23
uwielbiam i kluseczki i szpinak
Babeczka35 11.11.2016 07:58
Dziękuję:)
gusia1000 11.11.2016 00:29
Dobry obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak