Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie ze szpinakiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
skrobia kukurydziana 1,5 szklanki
jajko 1 sztuka
szpinak świeży lub mrożony 400 gram
sól do smaku

Porada

Podajemy ze skwarkami lub z sosem.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie ze szpinakiem

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Jak są już miękkie odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Dodajemy skrobie, jajko, szczyptę soli i szpinak. Jak wykorzystujemy szpinak mrożony to najlepiej go wcześniej odmrozić i odlać wodę powstałą w czasie odmrażania. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kluski wielkości orzecha włoskiego. Gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 30.12.2014 12:39
to moje smaki
zabcia117 08.12.2014 07:11
Ciekawy pomysł :)
MałaMi89 07.12.2014 23:17
Do niedawna nie lubiłam szpinaku, a teraz z przyjemnością zjadłabym takie kluseczki :)
wwwiolka 07.12.2014 21:07
Bardzo fajne danie.
Pietruszka 07.12.2014 21:02
fajne kluski
gosia1988 07.12.2014 20:59
uwielbiam szpinak, więc te kluski na pewno by mi smakowały
Monika-twin 07.12.2014 20:54
fajnie wygląda.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak