Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski śląskie z sosem z maślaków

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 3/4 kg.
sól do smaku
jajko 2 szt.
mąka ziemniaczana 2-3 łyżki
sos
cebula 2 szt.
maślaki 1/2 kg.
Kucharek przyprawa uniwersalna
oliwa
śmietana 30% 1/2 szkl.
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kluski śląskie z sosem z maślaków

ziemniaki obrać umyć i ugotować z dodatkiem soli odcedzić i zemleć w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę włożyć do miski wbić jajka,dodać mąkę ziemniaczaną i sól do smaku a następnie zagnieść ciasto,odstawić i w międzyczasie przygotować sos maślaki oczyścić umyć i drobno pokroić,cebule obrać i pokroić w kostkę w naczyniu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebule dodać umyte maślaki chwilę poddusić doprawić solą i pieprzem do smaku podlać ok.3/4 litra wody i dusić do miękkości na koniec zagęścić mąką wymieszaną ze śmietaną przegotować i odstawić.W drugim garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju z ciasta formować niewielkie kulki lekko spłaszczać w środku robić dziurki i kłaść do wrzątku gotować od wypłynięcia ok 5 min.wyjmować łyżką cedzakową.Nakładać porcje i polać sosem od razu podawać póki ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.06.2014 07:31
po prostu pycha
Ada-Gaba 13.07.2013 07:23
uwielbiam takie dania ( i kluski, i sosiki grzybowe)
jozefinach 19.12.2012 14:41
Uwielbiam takie obiady.
Botwinka 18.12.2012 15:21
smaczne
babajaga1969 18.12.2012 14:46
lubię i robię takie kluseczki :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak