Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem pieczarkowym
Kluski śląskie:
Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę (ja rozbiłam tłuczkiem). Ziemniaki połączyć z mąką ziemniaczaną i wyrabiać delikatne śliskie ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i zrobić dziurkę palcem. Kluski śląskie gotować w osolonej wodzie około 1 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Sos pieczarkowy:
Na patelni rozgrzać trochę masła i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić do zredukowania wody. Dodać śmietanę stopniowo mieszając. Dodać natkę pietruszki, kostkę rosołową, trochę mąki (do zagęszczenia). Doprawić solą i pieprzem.