Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjne kluski śląskie z ziemniaków są pyszne. Podane z sosem pieczarkowym są doskonałą propozycja na obiad.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
mąka ziemniaczana 250 g
pieczarki 250 g
cebulka 1 sztuka
natka pietruszki 1 pęczek
masło 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
śmietana 30% 200 mililitrów
kostka rosołowa 1 kawałek
mąka 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Kluski śląskie:
Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę (ja rozbiłam tłuczkiem). Ziemniaki połączyć z mąką ziemniaczaną i wyrabiać delikatne śliskie ciasto i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć i zrobić dziurkę palcem. Kluski śląskie gotować w osolonej wodzie około 1 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Sos pieczarkowy:
Na patelni rozgrzać trochę masła i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodać pokrojone w plastry pieczarki i dusić do zredukowania wody. Dodać śmietanę stopniowo mieszając. Dodać natkę pietruszki, kostkę rosołową, trochę mąki (do zagęszczenia). Doprawić solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.11.2018 20:42
I mnie sosik przypadł do gustu.Smakowity;)
Basiliana 07.11.2018 16:07
Bardzo apetyczny sos - sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak