Kluski śląskie z potrawką z szynki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kluski

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    25-30 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1/2 łyżeczki

Potrawka

  • szynka wieprzowa

    1/2 kg
  • woda

    1/2 litra
  • cebula

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • olej

    3 łyżki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    3 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    2-3 łyżeczki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski śląskie z potrawką z szynki foto
Przygotowanie klusek: Gotowane ziemniaki studzimy, mielimy w maszynce do mięsa, lub przeciskamy przez praskę,zmielone ziemniaki, dzielimy na cztery równe porcje, jedna odkładamy na bok, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną -na równo z ziemniakami, będzie około 25-30 dag,
Krok 2 - Kluski śląskie z potrawką z szynki foto
dodajemy odłożoną porcję ziemniaków, wbijamy jajko, wsypujemy sól i zagniatamy ciasto, z zagniecionego ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy w dłoniach kulki jednakowej wielkości, robimy dziurki, gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty licząc od wypłynięcia.
Krok 3 - Kluski śląskie z potrawką z szynki foto
Przygotowujemy potrawkę: Mięso myjemy kroimy w równą kostkę tak samo kroimy cebulę, w rondelku rozgrzewamy olej wrzucamy mięso z cebulą doprawiamy przyprawami i podsmażamy około 5 minut pod przykryciem
Krok 4 - Kluski śląskie z potrawką z szynki foto
w rondelku rozgrzewamy olej wrzucamy mięso z cebulą doprawiamy przyprawami i podsmażamy około 5 minut pod przykryciem,po tym czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej marchewkę i pietruszkę zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie-około 45 minut,
Krok 5 - Kluski śląskie z potrawką z szynki foto
po tym czasie dodajemy startą na tarce jarzynowej obraną wcześniej marchewkę i pietruszkę zalewamy 1/2 litra wody lub bulionu i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie-około 45 minut, sos zagęszczamy zawiesiną z maki-rozrobionej w małej ilości wody.Zagotowujemy .Podajemy z kluskami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 21.05.2015 15:13
pięknie wyglądają
Agnieszka-87-25 21.05.2015 14:41
mniam obiadek
Anna133 21.05.2015 13:52
wygląda niezwykle apetycznie
Wafelek2601 21.05.2015 13:41
Taki obiad mogę jeść codziennie
Edith85 21.05.2015 13:26
pyszne danie
gosia56 21.05.2015 13:03
pyszne jedzonko;)
w mojej kuchni 21.05.2015 12:22
pyszne danie na talerzu
Aleksandra/Olcia 21.05.2015 11:47
obiad doskonały :)
gosia561 21.05.2015 11:42
ciekawy obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat