Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z mięsem drobiowym

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana
sól

Farsz

ugotowane mięso z kurczaka
cebula 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
sól i pieprz do smaku

Do polania

kiełbasa podwawelska 20 dag
cebula 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
olej do smażenia

Porada

Takie kluseczki to idealny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa, np. z rosołu. Są pyszne i mięciutkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z mięsem drobiowym

Kroki postępowania

1
Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej wodzie, odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę 2 razy.
Krok 1 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
2
Wrzucamy przeciśnięte ziemniaki do miski, ugniatamy ręką i dzielimy na 4 części.
Krok 2 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
3
Wyjmujemy jedną ćwiartkę (część) ziemniaków.
Krok 3 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
4
W puste miejsce dosypujemy tyle mąki ziemniaczanej, aby była równa powierzchnia.
Krok 4 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
5
Z powrotem dokładamy wyjętą część i zagniatamy ciasto, najpierw w misce, potem na stolnicy. Celowo nie dodaję jajka, gdyż właśnie przy tak dobranych proporcjach ciasto pięknie się zagniata i jest mięciutkie.
Krok 5 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
6
Farsz: na patelni w niewielkiej ilości oleju podsmażamy gotowane mięso z kurczaka (to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu) z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 6 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
7
Studzimy mięsko i ucieramy blenderem.
Krok 7 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
8
Rwiemy po kawałku ciasto, nakładamy farsz i formujemy kule.
Krok 8 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
9
W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe kluski z mięsem - stolnica powinna być oprószona mąką ziemniaczaną.
Krok 9 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
10
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy kluski, mieszamy i czekamy do wypłynięcia - gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej wyjąć jedną sztukę i sprawdzić, czy nie jest surowa).
Krok 10 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
11
Gotowe kluseczki z mięsem wyjmujemy i odcedzamy.
Krok 11 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
12
Na patelni podsmażamy kiełbaskę wraz z cebulką pokrojone w kosteczkę, dodajemy zioła i polewamy potrawę.
Krok 12 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 27.01.2016 08:11
pyszne kluchy
marcia7 30.12.2014 12:52
pyszny obiadek
R'n'G Kitchen 30.11.2014 09:32
Świetne ,przepysznie wyglądają! Mniam!
Joannasz3190 29.11.2014 16:52
Pyszności :)
2milutka 29.11.2014 16:52
uwielbiam domowe:)
pajbek 29.11.2014 16:34
bardzo lubię :-)
dodi 29.11.2014 16:15
pyszne jedzonko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak