Kluski śląskie z mięsem drobiowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

  • sól

Farsz

  • ugotowane mięso z kurczaka

  • cebula

    1 sztuka
  • majeranek Prymat

  • zioła prowansalskie

  • sól i pieprz

    do smaku

Do polania

  • kiełbasa podwawelska

    20 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • zioła prowansalskie

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej wodzie, odlewamy, studzimy i przeciskamy przez praskę 2 razy.
Krok 2 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
Wrzucamy przeciśnięte ziemniaki do miski, ugniatamy ręką i dzielimy na 4 części.
Krok 3 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
Wyjmujemy jedną ćwiartkę (część) ziemniaków.
Krok 4 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
W puste miejsce dosypujemy tyle mąki ziemniaczanej, aby była równa powierzchnia.
Krok 5 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
Z powrotem dokładamy wyjętą część i zagniatamy ciasto, najpierw w misce, potem na stolnicy. Celowo nie dodaję jajka, gdyż właśnie przy tak dobranych proporcjach ciasto pięknie się zagniata i jest mięciutkie.
Krok 6 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
Farsz: na patelni w niewielkiej ilości oleju podsmażamy gotowane mięso z kurczaka (to dobry pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu) z cebulką pokrojoną w kostkę, dodajemy przyprawy oraz sól i pieprz do smaku.
Krok 7 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
Studzimy mięsko i ucieramy blenderem.
Krok 8 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
Rwiemy po kawałku ciasto, nakładamy farsz i formujemy kule.
Krok 9 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe kluski z mięsem - stolnica powinna być oprószona mąką ziemniaczaną.
Krok 10 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy kluski, mieszamy i czekamy do wypłynięcia - gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej wyjąć jedną sztukę i sprawdzić, czy nie jest surowa).
Krok 11 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
Gotowe kluseczki z mięsem wyjmujemy i odcedzamy.
Krok 12 - Kluski śląskie z mięsem drobiowym foto
Na patelni podsmażamy kiełbaskę wraz z cebulką pokrojone w kosteczkę, dodajemy zioła i polewamy potrawę.
ania2610
Takie kluseczki to idealny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa, np. z rosołu. Są pyszne i mięciutkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 27.01.2016 08:11
pyszne kluchy
marcia7 30.12.2014 12:52
pyszny obiadek
R'n'G Kitchen 30.11.2014 09:32
Świetne ,przepysznie wyglądają! Mniam!
Joannasz3190 29.11.2014 16:52
Pyszności :)
2milutka 29.11.2014 16:52
uwielbiam domowe:)
pajbek 29.11.2014 16:34
bardzo lubię :-)
dodi 29.11.2014 16:15
pyszne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat