Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski sląskie z mięsem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 15 szt.
mąka ziemniacznana 2 szkl.
mąka pszenna ile zabierze ciasto
mięso mielone 25 dkg
majeranek 1 łyżeczka
pieprz do smaku
sól do smaku
przyprawa uniwersalna do smaku
cebula 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski sląskie z mięsem

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy jak zwykle, odcedzamy, dodajemy odrobinę pieprzu i dokładnie dusimy, bądź przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do wystygniecia.
Krok 1 - Kluski sląskie z mięsem foto
2
Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, zagniatamy, dosypujemy mąkę pszenną, by ciasto było jednolite i nie kruszyło się (jak na kopytka).Cebule smażymy na złoty kolor
Krok 2 - Kluski sląskie z mięsem foto
3
Do mięsa mielonego dodajemy majeranek, pieprz, sól oraz przyprawy oraz 1/4 części usmażonej cebulki.
Krok 3 - Kluski sląskie z mięsem foto
4
Z ciasta formujemy kulki, w których palcem robimy wgłębienie, do którego dajemy farsz. Dokładnie zlepiamy.
Krok 4 - Kluski sląskie z mięsem foto
5
Zagotowujemy wodę z łyżką soli, na wrzątek wrzucamy kluski. Gotujemy aż wypłyną na wierzch.
Krok 5 - Kluski sląskie z mięsem foto
6
Tak przygotowane kluski posypujemy cebulką i podajemy.
Krok 6 - Kluski sląskie z mięsem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

haniaa 12.01.2013 07:34
oj, przymierzam się do zrobienia takich :)
miroslawa 25.11.2012 05:28
ale bym zjadła
Fiffi 24.11.2012 23:43
pycha, bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak