Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z kurkowym sosem.
2. Ziemniaki dać do miski,podzielić na cztery części, jedną część wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną,wbić dwa jajka,dodać odłożone ziemniaki i zagnieść ciasto na posypanej mąką pszenną stolnicy.
3.Z ciasta formować małe okrągłe kluski ,następnie ugotować je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.
4.Grzyby oczyścić,opłukać,odsączyć z wody i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
5.W garnku rozgrzać masło wrzucić grzyby i cebulę,chwilę przesmażyć,następnie nalać niewielką ilość gorącej wody i dusić do miękkości,(około 1 szklanka wody) .Nadmiar wody odparowąć.
6.Do miękkich kurek wlać śmietanę,chwilę pogotować,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
7.Na talerze nakładać porcje klusek i sosu kurkowego,posypywać posiekanym koperkiem.