Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z kurkowym sosem.

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski

ziemniaki 1 kg
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana
sól do smaku

Sos

kurki 50 dag
cebula 1 sztuka
masło 2 łyżki
śmietana 12% 1 szklanka
sól i pieprz

Dodatkowo

koperek
mąka pszenna 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z kurkowym sosem.

1.Ziemniaki obrać,umyć i ugotować w osolonej wodzie,odcedzić,wystudzić i zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
2. Ziemniaki dać do miski,podzielić na cztery części, jedną część wyjąć a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną,wbić dwa jajka,dodać odłożone ziemniaki i zagnieść ciasto na posypanej mąką pszenną stolnicy.
3.Z ciasta formować małe okrągłe kluski ,następnie ugotować je w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.
4.Grzyby oczyścić,opłukać,odsączyć z wody i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
5.W garnku rozgrzać masło wrzucić grzyby i cebulę,chwilę przesmażyć,następnie nalać niewielką ilość gorącej wody i dusić do miękkości,(około 1 szklanka wody) .Nadmiar wody odparowąć.
6.Do miękkich kurek wlać śmietanę,chwilę pogotować,przyprawić do smaku solą i pieprzem.
7.Na talerze nakładać porcje klusek i sosu kurkowego,posypywać posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 05.03.2017 08:51
Dziękuję:)
gusia1000 25.01.2015 22:26
dobry obiad.
Ania84 21.01.2015 11:48
od dawna chodzi za mną takie zestawienie
R'n'G Kitchen 21.01.2015 09:42
Zawsze i wszędzie pochłonę takie danie w każdej ilości :)
Magula 21.01.2015 08:19
O zjadłabym taki obiadek
Babeczka35 21.01.2015 08:07
Marta ja uwielbiam takie połączenie:)
Marta Ryżek-Kalkowska 20.01.2015 21:47
Iza i do klusek i do kurem mam słabość :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak