Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z kotletem mielonym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 60 dag
jajko 4 szt.
bułka czerstwa 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
sól
olej do smażenia
ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 2 szkl.
fasolka szaragowa 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z kotletem mielonym

Kroki postępowania

1
Do mięsa mielonego dajemy 2 jajka, przyprawy oraz namoczoną w mleku bułkę . Wszystko razem mieszamy .
Krok 1 - Kluski śląskie z kotletem mielonym foto
2
Z mięsa robimy małe kotleciki które obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na patelni z obu stron.
Krok 2 - Kluski śląskie z kotletem mielonym foto
3
Ziemniaki przeciskamy przez praskę dodajemy jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy ciasto na kluski.
Formujemy małe kuleczki w których robimy po środku dziurki.
Krok 3 - Kluski śląskie z kotletem mielonym foto
4
Do gotującej się wody wrzucamy kluski i gotujemy do momentu kiedy wypłyną do góry.
Fasolkę gotujemy do momentu kiedy będzie miękka, na talerzu polewamy bułka tartą.
Krok 4 - Kluski śląskie z kotletem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak