Kluski śląskie z farszem mięsnym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kluski śląskie z farszem mięsnym - sycące danie obiadowe.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kluski śląskie;

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • jajko

    1 szt.
  • sól

    2 szczypty
  • mąka ziemniaczna

    150 g
  • woda

    150 ml

Do wody

  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Farsz

  • ugotowane mięso z kurczaka

    400 g
  • cebula

    1 szt.
  • sól

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    2 łyżeczki

Dodatkowo do okrasy

  • tłuszcz

    100 ml
  • pierś z kurczaka podwójna

    1 szt.
  • natka pietruszki

    2 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kluski: Ziemniaki ugniatamy ręką w misce, następnie dzielimy na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a na ich miejsce dajemy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do tego dodajemy jajko i sól. Z tego zagniatamy ciasto z odłożonymi ziemniakami.

Do środka wkładamy farsz. Na koniec formujemy kulki. Wkładamy kluski do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki mąki ziemniaczanej i gotujemy ok. 5 minut aż zaczną wypływać.

2. Farsz: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie na lekko złoty kolor. Mięso i cebulę zmielić przez praskę. Przyprawić.

3. Przed podaniem okrasić tłuszczykiem z cebulką i piersią z kurczaka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat