Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie z farszem mięsnym

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Kluski śląskie z farszem mięsnym - sycące danie obiadowe.

Składniki:

Kluski śląskie;

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 1 szt.
sól 2 szczypty
mąka ziemniaczna 150 g
woda 150 ml

Do wody

mąka ziemniaczana 1 łyżka

Farsz

ugotowane mięso z kurczaka 400 g
cebula 1 szt.
sól 2 łyżeczki
Pieprz czarny Prymat w młynku 2 łyżeczki

Dodatkowo do okrasy

tłuszcz 100 ml
pierś z kurczaka podwójna 1 szt.
natka pietruszki 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie z farszem mięsnym

Kluski: Ziemniaki ugniatamy ręką w misce, następnie dzielimy na 4 równe części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a na ich miejsce dajemy, wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Do tego dodajemy jajko i sól. Z tego zagniatamy ciasto z odłożonymi ziemniakami.

Do środka wkładamy farsz. Na koniec formujemy kulki. Wkładamy kluski do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki mąki ziemniaczanej i gotujemy ok. 5 minut aż zaczną wypływać.

2. Farsz: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie na lekko złoty kolor. Mięso i cebulę zmielić przez praskę. Przyprawić.

3. Przed podaniem okrasić tłuszczykiem z cebulką i piersią z kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak