Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski

Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na kluski śląskie

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    1/4 części ziemniaków
  • sól do smaku

    1 łyżeczka

Dodatkowo

  • kiełbasa śląska

    400 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto
Obieramy ziemniaki ( ma być kg po obraniu).

Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól do smaku i wkładamy ziemniaki.

Gotujemy do miękkości ( 45 minut u mnie trwało)

Ziemniaki odlewamy i zostawiamy do ostudzenia.

Mielimy maszynką do mielenia na średnich oczkach .

Krok 2 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto
Zmielone ziemniak uklepujemy w misce równo .

Krok 3 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto
Dzielimy na cztery części te uklepane ziemniaki .

Jedną część wyjmujemy . ( położyłam sobie wyżej na ziemniaki )
Krok 4 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto


Wsypujemy wyjęte miejsce po ziemniakach mąkę ziemniaczaną równo z ziemniakami , dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto .

Krok 5 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto
Wyrobione ciasto kładziemy na stolnicę silikonową.
Krok 6 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto
Potrzebujemy szerszego garnka, wlewamy wodę i zagotowujemy ją .

Z ciasta lepimy kuleczki , spłaszczamy je i robimy dziurkę palcem .

Krok 7 - Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski foto
Wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy, aż wypłyną.

Kiełbasę kroimy w kosteczkę czy paseczki i smażymy na patelni polewamy ugotowane kluski tłuszczem z kiełbasek i kiełbaska podajemy na gorąco.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Benita 13.08.2015 23:57
Najlepsze!!!
Grazyna0211 13.08.2015 18:16
lubię takie kluski
strzelec02 13.08.2015 15:55
Aż ślinka leci.
pablow 13.08.2015 15:13
ja też lubię
dom-agi 13.08.2015 14:30
Bardzo lubię!
ben-ka 13.08.2015 13:57
Moje ulubione.
berys18 13.08.2015 12:58
bardzo smacznie wyglądają
Motorek 13.08.2015 12:18
pyszne kluseczki
marcia7 13.08.2015 11:22
super okraszone omastą

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat