Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na kluski śląskie
-
ziemniaki
1 kg -
mąka ziemniaczana
1/4 części ziemniaków -
sól do smaku
1 łyżeczka
Dodatkowo
-
kiełbasa śląska
400 g
Przepis i sposób przygotowania Kluski śląskie z dziurką ze skwarkami z kiełbaski
Kroki postępowania

Do garnka wlewamy wodę dodajemy sól do smaku i wkładamy ziemniaki.
Gotujemy do miękkości ( 45 minut u mnie trwało)
Ziemniaki odlewamy i zostawiamy do ostudzenia.
Mielimy maszynką do mielenia na średnich oczkach .


Jedną część wyjmujemy . ( położyłam sobie wyżej na ziemniaki )

Wsypujemy wyjęte miejsce po ziemniakach mąkę ziemniaczaną równo z ziemniakami , dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto .


Z ciasta lepimy kuleczki , spłaszczamy je i robimy dziurkę palcem .

Kiełbasę kroimy w kosteczkę czy paseczki i smażymy na patelni polewamy ugotowane kluski tłuszczem z kiełbasek i kiełbaska podajemy na gorąco.
Komentarze (9)