Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym

Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kluski śląskie

  • ziemniaki

    ok. 1 kg
  • mąka ziemniaczana

  • sól

Bitki wieprzowe w sosie

  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • cebula

    1-2 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • pieczarki

    30-40 dag
  • ziele angielskie

    kilka ziaren
  • pieprz czarny ziarnisty

    kilka ziaren
  • liść laurowy

    2-3 sztuki
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1,5 łyżki
  • olej do smażenia

  • przyprawa do mięsa wieprzowego

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
Łopatkę wieprzową kroję w plastry i rozbijam z obu stron, oprószam przyprawą do mięsa wieprzowego, majerankiem, solą i pieprzem - odstawiam na 30 min. Na patelni rozgrzewam olej, przekładam mięso i obsmażam na złoty kolor, w trakcie dodaję pokrojoną cebulę, listki laurowe, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty.
Krok 2 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
Przekładam obsmażone mięso wraz z cebulą i przyprawami (bez tłuszczu) do garnka. Zalewam wrzącą wodą - gotuję pod przykryciem.
Krok 3 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
Umyte i obrane pieczarki kroję na mniejsze części.
Krok 4 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
Kiedy bitki nieco zmiękną - dodaję pieczarki, przyprawy oraz startą na tarce o grubych oczkach marchewkę - duszę do miękkości mięsa. Pod koniec w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzam mąkę i zagęszczam sos. Następnie mieszam odrobinę sosu ze śmietaną i przelewam ją do garnka - gotuję jeszcze 3-4 minutki.
Krok 5 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
Kluski śląskie: obrane i opłukane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, studzę i przeciskam przez praskę.
Krok 6 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
Ziemniaki przekładam do miski, ugniatam i dzielę na 4 ćwiartki. Wyjmuję jedną i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną (tyle, aby powierzchnia była równa).
Krok 7 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
Dodaję teraz wcześniej wyjętą część i zagniatam ciasto.
Krok 8 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
Z ciasta formuję małe kuleczki i naciskając robię dołek.
Krok 9 - Kluski śląskie z bitkami w sosie pieczarkowym foto
W garnku gotuję osoloną wodę, dolewam łyżkę oleju - wrzucam kluski, czekam do wypłynięcia i wyjmuję.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bernadeta1

11.01.2016 17:34
pyszny obiadek tu podają

mysza75

08.01.2016 10:12
jakie fajne kluchy

berys18

08.01.2016 09:08
wspaniały obiad

Ilona_eS

07.01.2016 23:23
kuski śląskie , to jest to co lubie :)

dorota w

07.01.2016 22:15
Bardzo lubię śląską kuchnię!

Grazyna0211

07.01.2016 20:33
smaczny obiad

kloruś

07.01.2016 20:01
chętnie bym skosztowała!

Aleksandra/Olcia

07.01.2016 19:42
jak ja lubię takie jedzonko

stokrotka

07.01.2016 19:19
smakowitości, aż ślinka cieknie!!

Madzai

07.01.2016 19:09
wygląda przepysznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat