Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie w wersji na słodko

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana
jajko 1 szt
sól
masło 1/2 kostki
cukier kryształ

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie w wersji na słodko

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy ugotowane ziemniaki przez praskę. Na stolnicy formujemy kopczyk z ziemniaków. Dzielimy na 4 części. Jedną usuwamy i w to miejsce wsypujemy mąkę.
Krok 1 - Kluski śląskie w wersji na słodko foto
2
Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Z masy formujemy kuleczki. Na każdej odciskamy kciuk. Przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzącej wody, przykrywamy i parzymy 20 minut.
Krok 2 - Kluski śląskie w wersji na słodko foto
3
Gotowe kluski wykładamy na talerz, polewamy podrumienionym masłem i posypujemy cukrem.
Krok 3 - Kluski śląskie w wersji na słodko foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 28.11.2013 17:10
ciekawa propozycja
IwonaKa 23.08.2013 11:09
moje ulubione kluchy,musze spróbować na słodko
Alex_M 27.04.2013 11:26
uwielbiam te kluseczki, ale nigdy nie przyszlo mi do glowy zjesc na slodko :)
Dorota59 07.03.2013 16:55
bardzo apetyczne
kate.500 14.11.2012 18:12
slicznie wygladaja
olkaaa 14.11.2012 08:37
bardzo fajne
caralajna 14.11.2012 08:02
apetyczne
RenataZ-et 13.11.2012 18:40
bardzo fajny pomysł :)
ziutula
ziutula 13.11.2012 11:40
ja jednak wolę do gulaszu...ale moja rodzinka chętna na słodkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak