Kluski śląskie w wersji na słodko

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

  • jajko

    1 szt
  • sól

  • masło

    1/2 kostki
  • cukier kryształ

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski śląskie w wersji na słodko foto
Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy ugotowane ziemniaki przez praskę. Na stolnicy formujemy kopczyk z ziemniaków. Dzielimy na 4 części. Jedną usuwamy i w to miejsce wsypujemy mąkę.
Krok 2 - Kluski śląskie w wersji na słodko foto
Wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Z masy formujemy kuleczki. Na każdej odciskamy kciuk. Przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzącej wody, przykrywamy i parzymy 20 minut.
Krok 3 - Kluski śląskie w wersji na słodko foto
Gotowe kluski wykładamy na talerz, polewamy podrumienionym masłem i posypujemy cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 28.11.2013 17:10
ciekawa propozycja
IwonaKa 23.08.2013 11:09
moje ulubione kluchy,musze spróbować na słodko
Alex_M 27.04.2013 11:26
uwielbiam te kluseczki, ale nigdy nie przyszlo mi do glowy zjesc na slodko :)
Dorota59 07.03.2013 16:55
bardzo apetyczne
kate.500 14.11.2012 18:12
slicznie wygladaja
olkaaa 14.11.2012 08:37
bardzo fajne
caralajna 14.11.2012 08:02
apetyczne
RenataZ-et 13.11.2012 18:40
bardzo fajny pomysł :)
ziutula 13.11.2012 11:40
ja jednak wolę do gulaszu...ale moja rodzinka chętna na słodkie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat