Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie (tzw. białe kluski)

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemnniaki 1 kg
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt.
sól 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie (tzw. białe kluski)

Ugotowane ziemniaki ostudzić i zemleć. Włożyć do miski, uklepać i wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 części. 1/4 część ziemniaków wyjąć i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej aby wypełnić powstałą lukę. Zagnieść ciasto, dodając wyjęte ziemniaki, jajko i żółtko. Formować okrągłe kluski i wrzucać na osoloną wodę. Podawać z sosem mięsnym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolanta19 12.11.2011 19:42
uwielbiam tez takie robię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak