Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie szare

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 60 dag
ziemniaki surowe 40 dag
mąka ziemniaczana 3 łyżki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie szare

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki przemielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę.
Krok 1 - Kluski śląskie szare foto
2
Surowe, obrane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć z wody, połączyć z gotowanymi ziemniakami. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać skrobię z odciśniętych ziemniaków, wymieszać.
Krok 2 - Kluski śląskie szare foto
3
Z ciasta ziemniaczanego rękami utoczyć kluseczki wielkości orzecha włoskiego, małym palcem na środku zrobić dziurkę. Kluski wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 8-10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Krok 3 - Kluski śląskie szare foto
4
Wyjąć z wody łyżką cedzakową, włożyć na talerze. Podawać z sosem lub polane usmażonym boczkiem z cebulką.
Krok 4 - Kluski śląskie szare foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 29.12.2013 13:42
rewelacyjne :)
mela25 29.12.2013 12:40
pyszne kluseczki
ONY_za_kare 28.12.2013 10:15
uwielbiam!
olla85 28.12.2013 08:15
Jak ja kocham takie kluski! A najlepsze są odsmażane, mniam :)
Romanowka 28.12.2013 07:01
Kluski z dziurką :) pyszności.Z surowymi ziemniakami jeszcze nie robiłam!
Katarzyna/kate1980 27.12.2013 21:19
uwielbiam takie kluseczki
Rycerz
Rycerz 27.12.2013 21:00
Omomomom kluski śląskie, król wszystkich klusek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak