Kluski śląskie na różne sposoby

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • jajko

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    1/4 masy
  • olej

    1 łyżeczka
  • DODATKOWO:

  • grenadina

    2-3 łyżka
  • sos

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski śląskie na różne sposoby foto
Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, wystudzić i zemleć
Potem uklepać na równo. Podzielić na 4 części.
1 część odłożyć na bok a w brakujące miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać odjęte ziemniaki i wlać olej, wbić 1 jajko i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować kluski robiąc dołek w środku.
Krok 2 - Kluski śląskie na różne sposoby foto
Zagotować wodę z olejem i solą. Na wrzątek wrzucać kluski, gdy wypłyną gotować jeszcze 3 minuty.
Osączyć na sitku i obsmażyć na masełku z olejem. Podać z barszczykiem i mamy postny obiadek.
Krok 3 - Kluski śląskie na różne sposoby foto
Lub podać je z sosem grzybowym
Krok 4 - Kluski śląskie na różne sposoby foto
Gdy dodamy do ciasta odrobinę koncentratu z barszczu lub soku z buraka czy syropu barmańskiego Grenadina otrzymamy piękny różowy kolor. Zachwycą małe dziewczynki.
Krok 5 - Kluski śląskie na różne sposoby foto
Podać je z dowolnym sosem owocowym

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 07.03.2014 08:16
fajny pomysł z tymi kolorami
elka72 06.03.2014 19:32
Pięknie różowe te kluseczki :)
gosiag 06.03.2014 18:58
fajnie takie kolorowe wyglądają
w mojej kuchni 06.03.2014 18:30
smaczne danie podano...
patryska76 06.03.2014 16:15
Fajne takie kolorowe kluchy :D
artur7 06.03.2014 15:48
pieknie wygladaja
Sylwia26 06.03.2014 15:12
ale pyszności
dodi 06.03.2014 15:09
ślicznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat