Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie na różne sposoby

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 1/4 masy
olej 1 łyżeczka
DODATKOWO:
grenadina 2-3 łyżka
sos

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie na różne sposoby

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, wystudzić i zemleć
Potem uklepać na równo. Podzielić na 4 części.
1 część odłożyć na bok a w brakujące miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać odjęte ziemniaki i wlać olej, wbić 1 jajko i wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta formować kluski robiąc dołek w środku.
Krok 1 - Kluski śląskie na różne sposoby foto
2
Zagotować wodę z olejem i solą. Na wrzątek wrzucać kluski, gdy wypłyną gotować jeszcze 3 minuty.
Osączyć na sitku i obsmażyć na masełku z olejem. Podać z barszczykiem i mamy postny obiadek.
Krok 2 - Kluski śląskie na różne sposoby foto
3
Lub podać je z sosem grzybowym
Krok 3 - Kluski śląskie na różne sposoby foto
4
Gdy dodamy do ciasta odrobinę koncentratu z barszczu lub soku z buraka czy syropu barmańskiego Grenadina otrzymamy piękny różowy kolor. Zachwycą małe dziewczynki.
Krok 4 - Kluski śląskie na różne sposoby foto
5
Podać je z dowolnym sosem owocowym
Krok 5 - Kluski śląskie na różne sposoby foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 07.03.2014 08:16
fajny pomysł z tymi kolorami
elka72 06.03.2014 19:32
Pięknie różowe te kluseczki :)
gosiag 06.03.2014 18:58
fajnie takie kolorowe wyglądają
w mojej kuchni 06.03.2014 18:30
smaczne danie podano...
patryska76 06.03.2014 16:15
Fajne takie kolorowe kluchy :D
artur7 06.03.2014 15:48
pieknie wygladaja
Sylwia26 06.03.2014 15:12
ale pyszności
dodi 06.03.2014 15:09
ślicznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak