Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie mojej mamy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1200 g
mąka ziemniaczana
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie mojej mamy

Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź i przepuść je przez praskę. Odczekaj aż ostygną i będziesz umiała je wyrabiać. Włóż do garnka, wyrównaj powierzchnię i podziel na 4 części. Z jednej z części ziemniaki rozłóż je na pozostałych 3 częściach. Do pustej części wsyp tyle mąki, by była na równi z powierzchnią ziemniaków. Wyrabiaj, aż całość będzie gładka. Spróbuj czy ciasto jest wystarczająco słone, a jeśli nie - dopraw. Uformuj kluseczki i gotuj we wrzątku do chwili, aż na powierzchni wody pojawi się pianka. Podaj z sosem z pieczeni lub zrazów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 03.12.2012 11:11
pycha
Miki 02.12.2012 21:17
super
Ewelina47 02.12.2012 21:09
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak