Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski śląskie łatwe do zrobienia

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 1 szt
mąka ziemniaczana 250 g
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: kluski śląskie łatwe do zrobienia

Ziemniaki gotujemy i odcedzamy , odrazu tuczemy na papkę lub przeciskamy przez praskę , odstawiamy do ostygnięcia .
Nastepnie układamy sobie ziemniaki w misce lub garnku równiutko , dzielimy na 4 częśći robiąc na nich krzyżyk .
1/4 wyciągamy i w to zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną , wyrównujemy ( jest to najlepszy sposób mojej babci by kluski wyszły pyszne i sie nie rozpadały )nastepnie wbijamy jajko , doprawiamy i wyrabiamy nasze ciasto , następnie formujemy kuleczki i wrzucamy na gotującą wodę , gotujemy ok 5 min :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasim 12.12.2012 17:09
ja nie dodaję jajka a też są pyszne~!
Anna133 08.07.2012 21:44
my uwielbiamy kluski
kaja1991 21.03.2012 10:06
mniam :) super danie na obiad
Wioleta14 24.01.2012 23:08
mniam
lolajna7 22.01.2012 19:06
fajny przepis
Anna133 17.01.2012 09:54
pewnie moze byc , a nawet mój szwagier robi z takim do spagetti tylko mniejsze kluski w tedy :)
Iza10 16.01.2012 22:00
sos do klusek obojetnie jaki ? co powiesz o pieczarkowym?
Anna133 16.01.2012 20:31
NIe , są bardzo elastyczne i śliskie , ale pamiętaj , że podstawa to dobre ziemniaki , muszą być po ugotowaniu sypkie ;)
Ania84 16.01.2012 20:26
Czy kluski po wyciągnięciu z gotowania nie kleją się?
agnieszka137 16.01.2012 17:50
apetycznie podane:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak