Kluski śląskie białe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    250 g
  • jajko

    1 szt
  • sól do smaku

  • masło

    do polania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Następnie przeciskamy je przez praskę, dodajemy mąkę i jajko, wyrabiamy na jednolitą masę.
Z ciasta odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę i robimy w niej dziurkę.
Kluski wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Czekamy aż wypłyną.
Polewamy masłem lub sosem.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 17.03.2016 14:39
ładne kluseczki
Magula 14.03.2016 21:08
wyglądają smakowicie
Barbara13 14.03.2016 18:03
fajne kluseczki
Anna169Hosz 14.03.2016 11:44
Ale mi narobiłaś ochoty:)
Wacław 14.03.2016 09:12
kluski śląskie zawsze pyszne
Ewelina1991 14.03.2016 08:08
świetne kluski!!!
Iwusia 13.03.2016 23:12
kluseczki śląskie lubię, do tego sosik i mięsko mniam !
sezamek 13.03.2016 16:30
Uwielbiam, pysznie ugotowane :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat