Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski śląskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana

Przepis i sposób przygotowania na: kluski śląskie

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie ziemniaki przepuścić przez praskę, 1/3 ziemniaków odłożyć i na to miejsce dodać tyle mąki ziemniaczanej ile odłożono ziemniaków. (ok 1.5 szkl), dołaczyć tą odłożoną część i wyrobić ciasto. Podzielić na części z każdej uformować wałek pokroić na kawałki, z każdego zrobić kulkę z dziurką.

Wrzucić kluski do gotującej, osolonej wody, gotować aż wypłyną na wierzch.

Podawać z sosem np pieczarkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 31.01.2011 12:29
Jeszcze bez jajka nie robiłam klusek śląskich.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak