Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski Śląskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 2 szklanki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski Śląskie

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem i dodajemy masło, studzimy. ,przekładamy do miski. Łyżką wyrównujemy powierzchnię.
Wyjmujemy 1/4 ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Wkładamy z powrotem wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagniatamy ciasto.

Forujemy kuleczki wielkości ping ponga
Gotujemy w garnku wode z odrobina soli i wrzucamy kluski na wrzątek ,po wypłynięciu na wierzch gotujemy 2-3 minuty

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak