Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka ziemniaczana 10 dkg
mąka pszenna 3 łyżki
ziemniaki ugotowane 30 do 40 dkg
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
woda zimna 3 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Odlać wodę i ugnieść .
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Ugniecione ziemniaki przełożyć na stolnicę i ostudzić.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Do ziemniaków dodać mąki obie, sól, jajko.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
5
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na gładką masę.
Krok 5 - Kluski śląskie foto
6
Lepić okrągłe kluski w kształcie kulki ,na środku każdej zrobić mały dołek.
Krok 6 - Kluski śląskie foto
7
Wodę zagotować i posolić ,wrzucać kluski na gotującą wodę.
Krok 7 - Kluski śląskie foto
8
Gotować 5 min od wypłynięcia i nakładać ciepłe na talerze, polać dowolnym sosem lub gulaszem
Krok 8 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.03.2015 22:05
bardzo lubię
Ola1young 16.03.2015 18:06
lubię takie kluchy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak