Kluski śląskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka ziemniaczana

    10 dkg
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • ziemniaki ugotowane

    30 do 40 dkg
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • woda zimna

    3 litry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kluski śląskie foto
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Krok 2 - Kluski śląskie foto
Odlać wodę i ugnieść .
Krok 3 - Kluski śląskie foto
Ugniecione ziemniaki przełożyć na stolnicę i ostudzić.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
Do ziemniaków dodać mąki obie, sól, jajko.
Krok 5 - Kluski śląskie foto
Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić na gładką masę.
Krok 6 - Kluski śląskie foto
Lepić okrągłe kluski w kształcie kulki ,na środku każdej zrobić mały dołek.
Krok 7 - Kluski śląskie foto
Wodę zagotować i posolić ,wrzucać kluski na gotującą wodę.
Krok 8 - Kluski śląskie foto
Gotować 5 min od wypłynięcia i nakładać ciepłe na talerze, polać dowolnym sosem lub gulaszem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 16.03.2015 22:05
bardzo lubię
Ola1young 16.03.2015 18:06
lubię takie kluchy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat