Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana

Porada

Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące i nie będzie chciało odchodzić od naczynia pomimo wyrabiania dosyp jeszcze trochę mąki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ugotowane ziemniaki ugnieć i podziel na 4 części.
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
Na miejsce jednej części wsyp mąkę ziemniaczaną tak by zajęła całkowicie jej miejsce i wbij jajko (1 jajko, mnie akurat trafiło się takie z dwoma żółtkami ;)
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Zagniataj ciasto aż będzie odchodzić od miski/garnka.
Krok 3 - Kluski śląskie foto
4
Nalej wody do garnka i postaw na gazie. Zacznij formować kluski i układaj.
Krok 4 - Kluski śląskie foto
5
Włóż kluseczki do gotującej się wody mieszając "tą wypukłą stroną" w przód, bo inaczej możemy poprzecinać nasze kluski.
Krok 5 - Kluski śląskie foto
6
Jak wypłyną gotować jeszcze chwilkę (max.2-3 minuty). Takie kluseczki doskonale komponują się z sosem mięsnym. Smacznego! :)
Krok 6 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 10.08.2014 12:30
pyszne,dawno ich nie jadłem :-)
Bernadeta1 10.08.2014 12:26
często robię, smaczne
Maciej2277 09.08.2014 22:29
spróbowałem takie i są wspaniałe !
asiczekz 09.08.2014 22:12
uwielbiam takie
Seba 09.08.2014 21:49
Bardzo często takie robię
Sylwia26 09.08.2014 21:35
ślinka leci
gibli 09.08.2014 20:17
takie same robimy, bardzo je lubimy. Proponuję skosztowac w inny sposób: po ugotowaniu zostawic aby przeschły i za jakis czas np: na wieczór podsmażyc je, pyszności:))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak