Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
mąka ziemniaczana 150 g
jajko 1 szt
masło 1 łyzeczka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie



SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Ilośc składników potrzebnych do zrobienia klusek śląskich wychodzi w trakcie robienia.

Ciepłe, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę razem z masłem, a następnie wkładamy do miski i uklepiemy, by masa była równa.

Dzielimy ją na 4 części i 1 część wyjmujemy.

D powstałego wgłębienia wsypujemy mąkę ziemniaczaną – jej ilość ma być taka by zrównała się z powierzchnią ziemniaków.

Dodajemy wyjętą część , wbijamy jajko , soli i wyrabiamy na gładką masę.

Z wyrobionej masy odrywamy kawałki , formujemy kuleczki z wgłębieniem w środku.

Gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ( ok. 5 minut od czasu wypłynięcia ).

Podajemy z ulubionym sosem!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 27.07.2014 21:22
wyglądają absolutnie przepysznie!
ben-ka 27.07.2014 20:15
Bardzo lubię i ja:)
Wiesława1 27.07.2014 20:11
bardzo lubimy..a te wyglądają smakowicie
noninka77 27.07.2014 17:42
Dziś mieliśmy na obiadek :)
Grazyna0211 27.07.2014 17:19
moje ulubione kluski
halinah 27.07.2014 16:32
często robię takie :)
w mojej kuchni 27.07.2014 16:17
mogę często takie kluchy z sosem zajadać
Aleksandra/Olcia 27.07.2014 16:16
uwielbiamy
Jadwiga/Jaga85 27.07.2014 16:11
Pyszne jedzonko!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak