Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski śląskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka ziemniaczana
jajko
sól
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: kluski śląskie

Gotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Wkładamy masę ziemniaczaną do miski i rysujemy na niej nożem krzyż, dzieląc. dzieląc ją na 4 równe części. Jedną z nich wyjmujemy i odmierzamy tyle mąki ziemniaczanej, ile zajmowała wyjęta część ziemniaków. Dorzucamy do miski wyjętą cześć masy ziemniaczanej i dodajemy do niej 1 całe jajo oraz szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki i robimy w nich palcem dziurkę. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy od 5 do 10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak