Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki
mąka ziemniaczna
sól
jajko niekoniecznie

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Kroki postępowania

1
Ziemniaki,obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
Odlać i przecisnąć przez praskę.
W dużej misce uklepać równo,podzielić na 4 części.
Jedną część wyjąć a w te miejsce nasypać maki ziemniaczanej.
dodać 1 jajko i dokładnie wyrobić,tak aby odchodziło od ręki( w razie potrzeby dosypać mąki ziemniaczanej)
Krok 1 - Kluski śląskie foto
2
formować okrągłe kluski z dziurką na sos w środku.
Wrzucać na osolony wrzątek i gotować( w zależności do wielkości)
3-5 minut od wypłynięcia
Krok 2 - Kluski śląskie foto
3
Można podać z sosem, z roztopionym masełkiem,z przesmażoną bułką tartą lub ze skwarkami.




SMACZNEGO
Krok 3 - Kluski śląskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak