Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana
jajko 2 szt
sól do smaku
masło do polania

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki ugotować,przestudzić i przecisnąć przez praskę, rozłozyć równo w misce, podzielić na cztery części, jedną część odłożyć i w to miejsce wsypać mąke ziemniaczaną. Dodać odłożone ziemniaki, jajka i sól i wyrobić jednolite ciasto. Robic małe kuleczki , na środku każdej zrobić wgłębienie i ugotowac w osolonej wodzie.
Masło roztopić, dodać bułkę tartą, chwilę smażyć i polać kluski. Podawać gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 16.05.2013 10:56
Uwielbiam takie kluseczki :)
gabi162825 05.11.2012 20:25
super
bietka 02.11.2012 09:20
napisałam w wykonaniu jak trzeba zrobić i ile mąki wsypać :)
miroslawa 02.11.2012 04:16
dlaczego nie ma proporcji mąki ziemniaczanej?
pajbek 01.11.2012 20:27
Też tak robię. Pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak