Kluski śląskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka ziemniaczana

    30 dag
  • jajka

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej. Jeśli gotujemy je tego samego dnia, to ważne jest to, żeby były ostudzone. Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną, jajkami i odrobiną soli. Gdy uzyskamy jednolite ciasto odrywamy z niego kawałki, formujemy kulki i delikatnie je spłaszczamy kciukiem. W garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli i wkładamy do niej kluski, gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch, wówczas wyjmujemy je łyżką cedzakową i odsączamy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (32)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
RenataZ-et 08.11.2013 23:26
moje ulubione :)
Ewa36 03.09.2012 10:29
Ja też znam i lubię kluski śląskie ale robione z cielych ziemiaków. Łatwiej się sklejają
IZABELA29 14.08.2011 08:08
pyszne, a do nich sosik grzybowy mniam
ben-ka 13.08.2011 23:46
Jak ja dawno nie robiłam klusek śląskich,a tak lubię:)
Beatris 04.06.2011 10:10
Uwielbiam wszystkie kluski
Magda60 15.05.2011 09:21
swietne
szajba2 22.03.2011 16:35
fajne kluchy
accee 05.03.2011 22:54
YES
pioge7 14.02.2011 17:57
uwielbiam
pioge7 11.02.2011 10:00
uwielbiam kluski śląskie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat