Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 0,5 kg
mąka ziemniaczana 0,125 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Jeśli chodzi o proporcje zasada jest prosta: gniotę ugotowane ziemniaki i wkładam do miski. Potem dzielę na 4 części, jedną część wyciągam na zewnątrz i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną. Działa przy każdej proporcji, zawsze wychodzi i nie trzeba się zastanawiać ile czego wsypać :)

Ziemniaki ugniatamy z mąką i formujemy w kulki robiąc dziurkę. Wrzucamy do lekko osolonej wody i gotujemy do czasu gdy kluchy wypłyną na wierzch.

Spotkałem się z przepisem w którym do ciasta dodawane było również jajko, ale ja uważam że bez smakują znacznie lepiej (są wtedy bardziej pulchne).

Łatwe, szybkie i smaczne (można podawać z dowolnym sosem, mięsem, surówką).

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 27.02.2013 19:48
fajne te kluski
monika1968 25.08.2012 22:19
Też zawsze stosuję taką proporcję z mąką

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak