Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaków 1 kg
jajko
mąki ziemniaczanej 2 łyżki
mąki pszennej 4 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę następnie ostudzić. Dodać jajko i mąkę oraz szczyptę soli. Wyrobić gładką i jednolitą masę. Uformować małe kuleczki następnie delikatnie spłaszczyć je i w każdej z nich zrobić niewielki dołek. Gotować ok. 2 minut od momentu wypłynięcia. Podawać z dowolnym sosem lub podsmażoną cebulkę i pieczarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak