kluski śląskie :)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kg
  • szpinak mrożony

    1 szklanka
  • koperek

    1 pęczek
  • mąka

    wg uznania
  • jajko

    2 sztuki
  • sól

    do smaku
  • do okraszenia:

    boczek, słonina
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

ziemniaki gotuję dzień wcześniej.

szpinak podsmażam na maśle.

na drugi dzień miele ziemniaki ,dodaję pokrojony koperek i szpinak ,jajka,sól do smaku oraz tyle mąki aby masa nie kleiła się ,ale nie za dużo bo będą twarde.

wyrabiam.

z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego,na środku palcem robię dziurkę.

na wrzącą i osoloną wodę wrzucam kluski gotuję 1 minutę od wypłynięcia.
podaję podsmażone .

**************** Smacznego ******************

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Olga_SK 12.01.2014 19:17
Ulepszona wersja tradycyjnych kluseczek :)
Ania84 12.01.2014 18:34
uroczo wygladaja
ao_12 12.01.2014 17:22
Pyszności, fajna odmiana dla klusek :)
Maria 70 12.01.2014 16:36
Ciekawa wersja.
eMMe 12.01.2014 15:55
Świetne kluski:)
pawel123 12.01.2014 15:46
mnmm pakce lizać
Agata3 12.01.2014 15:44
fajny pomysł na tradycyjne kluski:)
babajaga1969 12.01.2014 15:41
smaczne muszą być
mic 12.01.2014 15:40
Podejrzewalem ze ze szpinakiem po zdjeciu.fajna odmiana klasycznych.
2milutka 12.01.2014 15:33
rewelacyjnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat