Kluski śląskie – płaskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3
  • mąka ziemniaczana

    1/4 rozmiaru ziemniaków
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Bardzo dokładnie tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę. Masę ziemniaczaną równomiernie rozkładamy w misce i wyjmujemy ¼. W to miejsce wysypujemy mąkę ziemniaczaną. Ponownie dodajemy odjętą ¼ masy ziemniaczanej i całość mieszamy. Z wymieszanej masy formujemy spłaszczone kulki wielkości pięciozłotówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut do miękkości. Podawać polane sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia1988 17.04.2012 12:54
pyszne
MAR3STA 08.12.2011 18:51
smaczne
Jolanta_P-S 08.12.2011 14:17
a gdzie dziurka na sosik? ;)
BernadettaP 07.12.2011 07:25
I z rana tak kusisz...
aginaa 06.12.2011 19:27
pyszne
agnieszka137 06.12.2011 13:06
znakomite kluseczki:)
smakowita 06.12.2011 11:13
pychotka
Marlena/Kinia 05.12.2011 22:07
oj, chyba już wiem co jutro na obiad:) gratuluje pomysłu
Katarzyna/kate1980 05.12.2011 20:29
superowe
Kopiko1983 05.12.2011 14:50
Bardzo dobre!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat