kluski saskie

kluski saskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    2 dkg
  • jaja

    5
  • szynka parzona

    10 dkg
  • bułka

    1
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania kluski saskie

Łyzkę masła rozetrzeć z 5 żółtkami, łyżką wody. Dodac mąki tyle by ciasto było jak klajster. Wyrobić ubić pianę z białek, ostrożnie wymieszać. Pokroić w kostkę kawałek ugotowanej szynki. Podsmażyć na maśle razem z grzankami z bułki, wymieszać z ciastem. Robić małe pączki i kłaść na osoloną gotującą się wodę. W momencie wypłynięcia na wierzch, wybrać durszlakową łyżką. Podawać z tłuszczem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat