Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski parowe pod jagodową chmurką

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kluski

mąka 500 g
drożdże 50 g
mleko 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
jajko 1 szt
żółtko jajek 2 szt

Sos jagodowy

śmietana 30% 200 ml
cukier puder 2 łyżki
jagody 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski parowe pod jagodową chmurką

Zrobić zaczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, 2 łyżek cukru i 2 łyżek ciepłego mleka (ale nie gorącego) i odstawić na 15 min aż drożdże się poruszą.
Pozostałe składniki zagnieść dokładnie z rozczynem i odstawić na ok. godzinę aż ciasto podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wycinać kółka. Odłożyć je na wysypaną mąką tackę i odstawić na ok. pół godziny aż podrosną.
W międzyczasie przygotować szeroki, nie za wysoki garnek, na który nałożyć czystą ściereczkę i przywiązać sznurkiem. Nalać wody do ok. połowy wysokości i zagotować.
Na ściereczce układać kluski i parować pod metalową lub plastikową miską (wielkość taka, aby brzeg oparł się o uchwyty garnka) przez 15 minut na średnim ogniu.
Śmietanę ubić z cukrem do sztywności, na koniec dodać jagody i chwilę miksować.
Tak przygotowaną śmietaną polać kluski parowe. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 05.02.2016 15:31
Ciekawe kluski....
gusia1000 10.11.2015 19:29
Lubię to jeść.
Ewa Wojtaszko 25.08.2015 16:46
pyszne,ja je przeważnie nadziewam jagodami albo powidłami sliwkowymi
dagita 25.08.2015 12:13
Też dawno nie robiłam. Pasowało by sobie je przypomnieć :)
krokus 25.08.2015 09:52
pyszne , u mnie dziś będą ;)
jagoda5913 24.08.2015 23:28
dobry pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak