Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze z sosem jagodowym i truskawkami

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 gram
mleko ciepłe 250 mililitr
drożdże 40 gram
jajko 2 sztuka
cukier 3 łyżka
masło stopione 3 łyżka
sól 1 szczypta
jogurt grecki 300 gram
śmietana 30% 150 mililitr
cukier puder 2 łyżka
truskawki 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z sosem jagodowym i truskawkami

Kluski na parze: Do naczynia wlać ciepłe (ale nie gorące) mleko. Dodać cukier i łyżkę mąki. Dodać pokruszone drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 10-15 minut. Mąkę przesiać do miski dodać sól i rozkłócone jajka. Wlać podrośnięte drożdże i zagniatać ciasto. W tracie zagniatania dodać stopione masło. W razie potrzeby podsypać mąką. Wyrobić luźne elastyczne ciasto, miskę przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. Podrośnięte ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, delikatnie rozciągnąć i za pomocą szklanki wykrawać koła. Każde koło formować w kulkę i układać w parowarze (lub w garnku wyłożonym gazą lub nakładką do parowania) zlepieniem do dołu. Parować około 10-15 minut.
Sos: Jagody rozgnieść widelcem. Dodać jogurt, śmietanę i cukier puder. Dokładnie wymieszać.
Kluski na parze podawać z sosem jagodowym i pokrojonymi na kawałki truskawkami. Smacznego!

Rady: Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można zagnieść również w robocie.
Dla wzbogacenia smaku do sosu można dodać miąższ z wanilii lub cynamon, a w wersji dla dorosłych łyżeczkę ekstraktu z wanilii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 14.06.2013 15:14
wspaniałe kluseczki i jak kolorowo :)
Ola1984 14.06.2013 15:04
Sylwia u nas z kolei tylko na słodko :) Nigdy nie jadłam ich z sosem mięsnym czy grzybowym, choć wiem, że w wielu regionach polski tak się właśnie podaje kluski na parze :)
reniatka 14.06.2013 14:55
mniam moje ulubione
nogawkuchni 14.06.2013 14:43
Uwielbiam te kluski,kojarzą mi się właśnie z sezonem letnim, wakacjami, moja Mama je zawsze w lecie robi,Twoje wyglądają smakowicie i kusząco,ale we mnie wspomnień przyjemnych pod wpływem Twojego przepisu i zdjęcia odżyło.
Konczi 14.06.2013 14:31
arcydzieło !
zielonamorelka 14.06.2013 14:12
u nas się pyzy je tylko z sosem i mięsem i na słodko jakoś nei podchodzą,ale danie wygląda zachęcająco
dianix 14.06.2013 14:04
pięknie prezentują się

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak