Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze z nadzieniem truskawkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
mleko 1 szkl
jaja 2 szt
roztopione masło 3 łyżki
drożdże 3 dag
sól i cukier do smaku
truskawki 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z nadzieniem truskawkowym

Przydotowujemy rozczyn z delikatnie podgrzanego mleka, drożdży, łyżeczki mąki i łyżeczki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiamy ręcznie do momentu, az będzie odchodzić od brzegów miski. Wówczas dodajemy stopione i wystudzone masło, szczyptę soli i dalej wyrabiamy. Ciasto nakrywamy ścierka i odstawiamy do wyrośnięcia, az podwoi swoją objętość. Następnie formujemy kluski wielkości pączków, do każdej wkłądamy obtoczoną w cukrze truskawkę i układamy je na stole wysypanym maką, by jeszcze trochę podrosły. Kluski gotujemy na parze ok 10-15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak