Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze z marmoladą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 3 szklanki
mleko 2% 1 szklanka
drożdże 5 dag
jajko 1
żółtko jajek 1
cukier 7 łyżek
sól szczypta

Lista składników

masło 3 łyżki
marmolada
mąka krupczatka garść

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze z marmoladą

1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić kilkoma łyżkami letniego mleka, dodać nieco mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać mleko. Jajka i żółtko ubić łyżeczką z cukrem i utrzeć do białości, następnie dodać do mąki. Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać szczyptę soli i dokładnie wyrobić. Ciasto powinno "odchodzić od ręki". Nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
2.Stolnicę posypać mąką krupczatką. Wyłożyć ciasto, ugnieść na grubość około 1 cm. Następnie łyżeczką nakładać marmoladę na ciasto i nakrywać pozostałym ciastem, po czym wykrajać za pomocą szklanki okrągłe kluski. W dużym garnku gotować wodę, garnek obwiązać gazą. Gdy woda już będzie wrzała układać kluski i przykryć drugim garnkiem. Gotować około 5 minut. Masło rozpuścić w rondelku. Kluski podawać polane masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 19.08.2015 22:40
bardzo fajny przepis
Czarnula666 19.08.2015 08:06
Pampuchy!! zawsze jadłam u babci na śniadanie ze szklanką mkleka ;)
Ewa Wojtaszko 18.08.2015 16:10
pampuchy ! :)
Ada-Gaba 18.08.2015 13:41
pyszne kluchy
patryska76 17.08.2015 21:56
moje ulubione!
DorotaZ 17.08.2015 21:36
Pyszności:)
krokus 17.08.2015 20:08
uwielbiam , mój smak dzieciństwa
gusia1000 17.08.2015 20:03
Lubię takie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak