Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski na parze z borówkowym nadzieniem i sosem

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 50 g
mąka pszenna 500 g
mleko 1 szkl
żółtko jajek 5 szt
wanilia 1 laska
rum 20 ml
cukier 1 szkl
margaryna 1/2 szt
borówki 1 szkl
śmietana 1 szkl
serek mascarpone 250 g
dżem 1/2 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: kluski na parze z borówkowym nadzieniem i sosem

Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę .
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku ,dodajemy łyżkę mąki i cukru i czekamy aż zaczną pracować .

Następnie topimy margarynę i studzimy .

Do ubitych żółtek dodajemy zaczyn drożdżowy ,następnie rum ,wanilię tylko zaiarenka ze środka ,wlewamy zimną stopioną margarynę i mąkę stopniowo mieszając jak długo się da łyżką ,a potem wyrobić ciasto .

Ułożyć na drewnianej desce i lekko rozpłaszczyć ,poczekać aż urosnie przez ok1h jeśli w mieszkaniu jest ciepło .

Następnie wałkujemy całość na ok 1.5 cm i wykrawamy szklanką o średnicy 5cm koła , do rękawa cukierniczego dajemy dżem użyłam domowego jagodowego i wciskamy do każdego wykrojonego kółka ,odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę .

Jeśli mamy garnek do parowania to go szykujemy ,jesli nie to do dużego garnka o szerokiej srednicy wlewamy wodę i zawiazujemy sciereczkę ,bądż wkładamy sitko ,zagotowywujemy wodę i kładziemy kluski ,przykrywamy ,parujemy je ok 10min .

Dobrze jest je po uparowaniu na chwilkę zostawić ,bo są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić ,mozna też ściągnąć razem ze ściereczką .

Następnie przygotowywujemy sos ;

Do kielicha blendera włożyć borówki ,śmietanę i serek wszytsko zmiksować ,jeśli lubimy na słodko dodać troszkę cukru .

Polać kluski i podawać .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 28.03.2014 16:05
czasem kolor na talerzu poprawia humor jak słońce za oknem
KasiaK90 04.03.2014 13:35
pyszne kluseczki
ao_12 03.03.2014 19:33
kolorowo i smacznie :)
Rafał10 03.03.2014 14:53
bardzo lubię takie dania :)
Gabi44 03.03.2014 13:53
Pyszne kluchy.
AZgotuj 03.03.2014 12:02
ale cudowne, lecę po borówki:)
sanielcia 03.03.2014 11:56
Super! szkoda, że nie ma jeszcze świeżych borówek a zapasów brak
Anna133 03.03.2014 11:32
użyłam borówek mrożonych , bo trzeba zapasy zużywać wszak wiosna i lato przed nami :D
jowant 03.03.2014 11:29
znakomite! :)
Milka100 03.03.2014 11:27
apetycznie i smacznie
brioszka 03.03.2014 11:25
kolorowo i na pewno pysznie! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak