Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski na parze

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
mleko 2 1/2 szkl
jajko 3 szt
drożdże świeże 6-7 dag
masło 3-4 łyżki
sól ok 1 kyżeczka
cukier ok 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski na parze

Ze szklanki mleka, drożdży, kopiastej łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce aż rozczyn powiększy swoją objętość.

Resztę mleka lekko podgrzać z cukrem, masło roztopić i przestudzić.
Do mąki wbić jajka, dodać rozczyn i mleko z cukrem. Ciasto wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki. Dodać masło i chwilę wyrabiać.

Ciasto uformować w kulę, zostawić w misce i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formować kulki (można wykrawać większą szklanką) jak na pączki i układać na stolnicy albo na ściereczce.
Szeroki garnek z wrzącą wodą obwiązać gazą. Gdy kluski zaczną powiększać objętość układać po kilka na gazie i przykryć dużą miską na 7-10 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 26.04.2017 15:09
uwielbiam z koktajlem truskawkowym,pycha!
mirosława4 26.04.2017 12:03
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak