Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski marchewkowe

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Coś dla fanów klusek śląskich, czasami zwanymi "śluskami kląskimi" :P Tym razem wersja z marchewką i imbirem.

Składniki:

Składniki:

marchew 1 kilogram
mąka ziemniaczna 300 gramów
masło 82% 1 łyżka
imbir starty 1

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski marchewkowe

Marchewki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, (wtedy szybciej ugotujemy) gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem masła.

Studzimy, mielimy na średnich oczkach.
Następnie dodajemy mąkę, starty imbir i szybko wyrabiamy ciasto.

Formujemy kluski, podobnie jak śląskie (z dziurką, czy bez, znaczenia nie ma), gotujemy ok. 6 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 08.11.2018 21:06
Dzięki marchewce udało się uzyskać piękny kolor - kluski świetnie się prezentują, a dodatek imbiru musi ciekawie wzbogacać ich smak.
R'n'G Kitchen 13.11.2018 21:04
Dziękujemy ;)
Bożena Matuszczyk 08.11.2018 15:20
Robiłem już różne kluski śląskie o różnych smakach i kolorach ale z marchewką i imbirem jeszcze nie ,więc czas wypróbować bo u mnie kluski to często goszczą na stole.;)
R'n'G Kitchen 13.11.2018 21:04
Polecamy ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak