Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski leniwe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 szt
mąka 1 szklanka
twaróg 0,5 kg
masło 30 g
cukier 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski leniwe

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. W mikserze ucieramy masło z żółtkami i cukrem, dodajemy ser biały,mąkę i pianę z białek. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na posypanej mąką stolnicy formujemy kulkę z ciasta , kroimy w grube kawałki z których formujemy wałeczki – delikatnie przyklepujemy i tniemy w romby jak na kopytka. Gotujemy we wrzącej wodzie do wypłynięcia. Podajemy gorące polane zasmażką i posypane cukrem.

Zasmażka: łyżkę masła roztapiamy w rondelku, dodajemy bułkę tartą – gotujemy 2 -3 minuty cały czas mieszając.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 23.01.2016 15:46
Bardzo pyszny pomysł na obiad
Edita 23.01.2016 09:20
moje ulubione
Habibi 23.01.2016 08:36
Uwielbiam kluchy w każdym wydaniu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak