Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski leniwe

4.0
(28)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kilogram
ser biały 0,5 kilograma
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 1 szklanka
sól do smaku
olej

Porada

Kluski podajemy polane roztopionym masłem z bułką tartą.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski leniwe

Ziemniaki i ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy na stolnicę,dodajemy jajka,mąkę,szczyptę soli i zagniatamy .Ciasto dzielimy na mniejsze części podsypujemy mąką, formujemy cienkie wałeczki,za pomocą noża kroimy małe kluseczki.Gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 03.06.2015 16:38
Nie ma to jak kuchnia polska
Wacław 03.06.2015 12:33
moje tez ulubione
Agata3 03.06.2015 09:33
obiad idealny :)
Motorek 03.06.2015 07:51
uwielbiam takie kluseczki
Krystyna32 03.06.2015 07:22
bardzo lubię
norweska20 02.06.2015 23:23
chętnie je robię
Anna169Hosz 02.06.2015 22:52
Moje ulubione:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak