Kluski leniwe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    1 kilogram
  • ser biały

    0,5 kilograma
  • jajko

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • sól do smaku

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i ser biały mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę.Przekładamy na stolnicę,dodajemy jajka,mąkę,szczyptę soli i zagniatamy .Ciasto dzielimy na mniejsze części podsypujemy mąką, formujemy cienkie wałeczki,za pomocą noża kroimy małe kluseczki.Gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia klusek na wierzch w osolonej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości oleju.
bogusia 82
Kluski podajemy polane roztopionym masłem z bułką tartą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Benita 03.06.2015 16:38
Nie ma to jak kuchnia polska
Wacław 03.06.2015 12:33
moje tez ulubione
Agata3 03.06.2015 09:33
obiad idealny :)
Motorek 03.06.2015 07:51
uwielbiam takie kluseczki
Krystyna32 03.06.2015 07:22
bardzo lubię
norweska20 02.06.2015 23:23
chętnie je robię
Anna169Hosz 02.06.2015 22:52
Moje ulubione:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat