KLUSKI LENIWE

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • jajko

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • biały ser

    500 półtłusty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - KLUSKI LENIWE foto
Kluski dla leniwych.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Mięciutkie i pulchne.
Podawane zazwyczaj z bułką tartą i cukrem,
smażone na maśle i popruszone cynamonem.
Pychotka ;-)
Krok 2 - KLUSKI LENIWE foto
Ser przepuściłam przez praskę.
Krok 3 - KLUSKI LENIWE foto
Dodałam mąkę, jajka i sól.
Krok 4 - KLUSKI LENIWE foto
Zagniotłam ciasto podsypując mąkę i uformowałam z niego wałeczki.
Krok 5 - KLUSKI LENIWE foto
Pokroiłam je na małe romby.
Krok 6 - KLUSKI LENIWE foto
Wrzucałam kluski do gotującego i posolonego wrzątku.
Po wypłynięciu na powierzchnię wody,
jeszcze chwilkę gotowałam.
Krok 7 - KLUSKI LENIWE foto
Wyjmowałam i układałam kluski na talerzach.
Krok 8 - KLUSKI LENIWE foto
Najlepiej podawać od razu po ugotowaniu.
Ale mnie smakują podsmażone na masełku, z dodatkiem bułki tartej i posypane cukrem.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Stenka 26.11.2014 14:46
Bardzo lubię leniwe
eliza135 29.09.2013 19:43
smaczne takie
2milutka 26.09.2013 13:56
bardzo fajnie opisujesz przygotowanie dań krok po kroku:) Podoba mnie się to!
Konczi 26.09.2013 11:56
dawno takich nie jadłam, muszę koniecznie zrobić :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat