Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski leniwe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser biały 1/2 kg
mąka 1 szklanka
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski leniwe

Ser biały rozdrabniamy widelcem, wykładamy na stolnicę, dodajemy mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do składników na stolnicę. Wyrabiamy rękoma. Masa będzie dość rzadka, ale taka ma być :)

Podsypujemy na stolnicy, i formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy i na ukos tniemy.

W dużym garnku zagotowujemy wodę, i na wrzącą wkładamy kluski, mieszamy drewniana łyżką i gotujemy chwilkę od wypłynięcia.

Wyciągamy sitkiem, i nakładamy na talerze wysmarowane odrobiną oliwy (aby się nie poprzyklejały).

Podajemy z masłem, cukrem i cynamonem albo bułką tartą podpieczoną na masełku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LoLa 22.05.2013 17:15
tez je lubię
miki47 22.05.2013 16:40
bardzo znakomity przepis
lara 22.05.2013 15:37
są rewelacyjne!!! polecam z zarumienioną bułka tartą, cukrem i cynamonem
Lampencjo 22.05.2013 14:52
świetne kluski
David 22.05.2013 14:35
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak