Kluski leniwe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2
  • szkl. mąki pszennej + trochę do podsypywania

    1,5-2
  • sól

    do smaku:
  • ser biały twarogowy

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ser biały zmielić albo przecisnąć przez praskę. Dodać jajka, 1/2 łyżeczki soli, wymieszać. Dosypywać mąkę stopniowo wyrabiając ciasto - ma być miękkie ale zwarte, może się nieco lepić do rąk. Odrywać po kawałku, toczyć wałeczki na posypanym mąką blacie i kroić je na ukośne kluski. Gotować partiami w osolonym wrzątku 2 min. od wypłynięcia. Po wyjęciu osączyć. Na talerzu polać zrumienioną bułką tartą z masłem i posypać cukrem w/g uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
SmacznaPyza 31.10.2013 22:34
ja na pewno Cię nie poczęstuję :D
Smaczna_B 30.10.2013 16:36
a kto kluski sypie cukrem? dla mnie to byłoby nie do zjedzenia
SmacznaPyza 23.06.2013 21:38
u mojej Babci faktycznie leniwe były większe od kopytek, z taką krateczką na wierzchu robioną nożem, ale my lubimy takie nieduże właśnie jak kopytka. Czasami też wycinam z ciasta różne kształty foremkami
PaniMISIOWA 23.06.2013 11:48
zawsze mi się wydawało, że nazwa kopytka odnosi się do kształtu, że wyglądają jak kopytka...
Stenka 18.03.2013 07:49
bardzo lubię
zdeba 21.02.2013 19:29
pysznie wyglądają
SmacznaPyza 08.12.2012 19:56
Henryka, w wielu regionach robi się je właśnie z ziemniaków i sera białego
Henryka2 07.12.2012 18:30
Kluski leniwe są bez ziemniaków, z sera
SmacznaPyza 07.12.2012 17:30
plocia, kopytka to kluski z ziemniaków jajek i mąki - z sera albo ziemniaków i sera to kluski leniwe
SmacznaPyza 07.12.2012 17:30
plocia, kopytka to kluski z ziemniaków jajek i mąki - z sera albo ziemniaków i sera to kluski leniwe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat