KLUSKI KŁADZIONE Z PARMEZANEM I NATKĄ PIETRUSZKI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • parmezan starty

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    8 łyżek(kopiastych)
  • mleko

    4 łyżki
  • woda

    4 łyżki
  • jajka

    2 szt
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wbić jajka dodać mleko,wodę i sól do smaku,wymieszać składniki.Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i energicznie mieszając tak aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza wszystko wyrobić na gładkie dość gęste ciasto.Na końcu dodać do ciasta posiekaną natkę pietruszki oraz starty parmezan i wymieszać.W dużym garnku zagotować wodę,posolić do smaku.Łyżkę zamoczyć na chwilę w gotującej się wodzie,nabierać brzegiem łyżki porcje ciasta i kłaść na gotujący się wrzątek,i tak aż wyłożymy wszystkie ciasto,następnie kluski zamieszać.Gotować kluski od momentu wypłynięcia jeszcze przez 4 minuty.Gotowe wyjąć z garnka za pomocą łyżki cedzakowej.Takie kluski dobrze smakują okraszone podsmażoną cebulką z wędzonym boczkiem,ja tak podałam lub z sosem pomidorowym.Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
barbara11561 20.11.2013 15:53
bardzo ciekawe kluseczki:)
mirosława4 07.09.2013 12:13
poproszę porcyjkę pychotka !
Wacław 06.09.2013 08:58
pyszna propozycja na obiad
Krystyna32 06.09.2013 07:36
bardzo lubię
anemon 05.09.2013 21:42
Bardzo zgrabne kluseczki u Ciebie i jak zwykle pięknie podane.
Mniam 05.09.2013 08:42
Smaczne na obiad.
Czarnula87 04.09.2013 20:03
bardzo smaczny obiadek
Aleksandra/Olcia 04.09.2013 19:20
bardzo apetyczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat