Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski kładzione łyżką

4.0
(23)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szkl.
mąka pszenna 1,5 szkl.
jajko 1 szt.
masło roztopione 1 łyż.
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski kładzione łyżką

Kroki postępowania

1
Żółtko roztrzepuje w misce z mlekiem i solą, dodaję przesianą mąkę i mieszam tak aby nie było grudek.
Krok 1 - Kluski kładzione łyżką foto
2
Białko ubijam ze szczyptą soli i dodaję do masy żółtkowej z mąką. Na koniec dodaję do masy łyżkę roztopionego masła i mieszam. W garnku gotuję wodę z dodatkiem soli. Łyżkę zanurzam we wrzątku, nabieram trochę ciasta i wkładam do osolonego wrzątku.
Krok 2 - Kluski kładzione łyżką foto
3
Kluski gotuję kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuję łyżką cedzakową. Podaję do zup lub jako samodzielne danie.
Krok 3 - Kluski kładzione łyżką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

natalia.doradca 08.03.2014 12:36
Świetne :)
Malgorzata549 05.09.2013 13:56
jadłam podobne do mięska zamiast ziemniaków i bardzo mi smakowały
Anna133 08.01.2013 19:55
nie jadłam nigdy
angelika14 08.01.2013 19:04
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak